https://drive.google.com/drive/folders/1FUH8scus-jn4cBwl0VXMjNNVeH_BrHui?usp=sharing
Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021
Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021
Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ : LOSSKY VLADIMIR
«Η ανατολική παράδοσις ουδέποτε έκαμε σαφή διάκρισιν μεταξύ μυστικισμού και θεολογίας, μεταξύ προσωπικής εμπειρίας των θείων μυστηρίων και εκκλησιαστικών δογμάτων. Τα λεχθέντα προ αιώνος υπό ενός μεγάλου ορθοδόξου θεολόγου, του Μητροπολίτου Μόσχας Φιλαρέτου, εκφράζουν άριστα την άποψιν ταύτην: "Ουδέν των μυστηρίων της πλέον απορρήτου Σοφίας του Θεού πρέπει να φαίνεται εις ημάς ξένον ή καθ' ολοκληρίαν υπερφυές, αλλά με πάσαν ταπείνωσιν οφείλομεν να προσαρμόζωμεν το πνεύμα ημών εις την θεωρίαν των θείων πραγμάτων". Με άλλες λέξεις, το δόγμα εμφανίζεται εις ημάς ως ανεξιχνίαστον μυστήριον, οφείλει να γίνει βίωμά μας εις τα πλαίσια μιας προόδου, κατά την οποίαν αντί να αφομοιώσωμεν το μυστήριον συμφώνως προς την νοοτροπίαν μας, θα πρέπει αντιθέτως να αγρυπνώμεν δια μιαν βαθείαν αλλαγήν, δια μιαν εσωτερικήν μεταμόρφωσιν του πνεύματός μας, δια να καταστώμεν άξιοι της μυστικής εμπειρίας. Η θεολογία και ο μυστικισμός όχι μόνο δεν διίστανται, αλλά ενισχύονται και συμπληρούνται αμοιβαίως». (Από την παρουσίαση της έκδοσης)
Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021
Η Ερμηνεία της Αποκάλυψης του Ιωάννη από τον πατέρα Αθανάσιο Μυτιληναίο
Ο πατέρας Αθανάσιος Μυτηλιναίος ερμηνεύει σύμφωνα με το Ορθόδοξο Πατερικό Πνεύμα το τελευταίο βιβλίο της Αγίας Γραφής την Αποκάλυψη του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Ερμηνεύει την αποκάλυψη του Ιωάννη με απλό, σοφό και κατανοητό τρόπο. Αξίζει να αφιερώσουμε λίγες ώρες κάθε μέρα για να ακούσουμε όλες τις ομιλίες. Ακούμε με καθαρή καρδιά και προσέχουμε τις ερμηνείες που δίνει για κάθε χωρίο της Αποκάλυψης. Ζούμε τις έσχατες μέρες του Αντίχριστου και πρέπει να ξυπνήσουμε όλοι από την πλάνη. Ακούμε προσεκτικά κάθε ομιλία του και κρατάμε σημειώσεις. Είναι πολύ σημαντικό αδερφοί μας να ακούμε ανθρώπους του Θεού όπως τον πατέρα Αθανάσιο Μυτιληναίο που δυστυχώς δεν είχαμε την τύχη να τον συναντήσουμε από κοντά αλλά ο λόγος του είναι πιο ζωντανός από ποτέ στις μέρες που ζούμε. Αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να τον ακούσουμε και να τον ξανακούσουμε μέχρι να μπει ο λόγος του στην ψυχή μας έτσι ώστε όταν θα διαβάζουμε μόνοι μας την Αποκάλυψη θα μας είναι κατανοητή. Το πιο σημαντικό όταν θα ζούμε τα γεγονότα θα ξέρουμε σε ποιο σημείο της ιστορίας βρισκόμαστε και θα προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους μας από την πλάνη. Ο μακαριστός πατέρας Αθανάσιος με τις πνευματικές του ομιλίες μιλάει στην καρδιά και στην ψυχή μας. Ευχαριστούμε τον πατέρα Αθανάσιο Μυτιληναίο για την σημαντική κληρονομιά που μας άφησε και να τον έχουμε καθημερινά στις προσευχές μας.
Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021
ΤΟ ΛΕΜΕ ΣΩΣΤΑ; ΤΟ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ;
Πόσο σωστά χρησιμοποιούμε τη γλώσσα μας;
Το βιβλίο αυτό, με απλό και συστηματικό τρόπο, μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε και να διορθώσουμε τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε συχνά όταν μιλάμε ή όταν γράφουμε.
Στο ευρετήριο, το οποίο προτάσσεται, ο αναγνώστης θα βρει όλα τα λήμματα του βιβλίου, ώστε να μπορεί να ανατρέχει στις σελίδες του και να λύνει εύκολα τις απορίες του.
Συγκεκριμένα, στο βιβλίο περιλαμβάνονται τα εξής:
-συνήθη ορθογραφικά, μορφολογικά και συντακτικά λάθη με τους αντίστοιχους σωστούς τύπους
-συγγενικές λέξεις, καθώς και λέξεις παρώνυμες και ομόηχες που συγχέονται στη χρήση
-η σωστή απόδοση λόγιων φράσεων που λέγονται, γράφονται ή χρησιμοποιούνται λανθασμένα
-η σωστή χρήση ομόρριζων επιρρημάτων που χρησιμοποιούνται λανθασμένα
-ομόρριζα επιρρήματα και επίθετα που συγχέονται στη χρήση
-ομόρριζες λέξεις που διαφέρουν στην ορθογραφία.
Ένα χρηστικό βιβλίο-οδηγός, πολύτιμο βοήθημα για όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη σωστή χρήση της γλώσσας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Science and Religion Some Historical Perspectives
John Hedley Brooke offers an introduction and critical guide to one of the most fascinating and enduring issues in the development of the modern world: the relationship between scientific thought and religious belief. It is common knowledge that in western societies there have been periods of crisis when new science has threatened established authority. The trial of Galileo in 1633 and the uproar caused by Darwin's Origin of Species (1859) are two of the most famous examples. Taking account of recent scholarship in the history of science, Brooke takes a fresh look at these and similar episodes, showing that science and religion have been mutually relevant in so rich a variety of ways that no simple generalizations are possible.
https://mega.nz/file/crRB3agS#7hcQnk37_5BSljTu3EdXPiQOBxDnJw0WNaA1S-khiZ4