Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

ΠΑΤΡΟΛΟΓΙΑ (ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ) Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΥΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Γ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ



 Καθόσον αφορά στην δομή του Β΄ τόμου, στην κατάταξη της ύλης, ακολουθούμε τον Α΄ τόμο. Εκεί -στην Εισαγωγή- προτείνουμε, αντίθετα με ό,τι γενικά εφαρμόζουν άλλοτε και τώρα οι πατρολόγοι, την απόλυτη χρονολογική κατάταξη της ύλης. Χρονολογικά παρουσιαζόμενα τα πρόσωπα και τα κείμενα της Εκκλησίας, αποκτά ο αναγνώστης την όλη εικόνα της ζωής της Εκκλησίας που είναι ενιαία. Όταν στην Αλεξάνδρεια γράφει ο Μ. Αθανάσιος κατά του Αρείου, στην Νίσιβη και την Έδεσσα ο σύρος Εφραίμ συνθέτει τα οικοδομητικοδιδακτικά του ποιήματα, ενώ στην Ρώμη ο λατίνος Marius Victorinus επιχειρεί στοιχειώδη τριαδολογία... (Από τον πρόλογο του συγγραφέα)


https://drive.google.com/file/d/1nQaLygGfRm79XpuTQUyYkaHrLerTOhJ9/view?usp=sharing


ΠΑΤΡΟΛΟΓΙΑ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Β΄ ΚΑΙ Γ΄ ΑΙΩΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Γ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ


 

Όλοι γνωρίζουμε πως οι μεγάλοι Πατέρες και Διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας υπήρξαν θεοφώτιστοι, πνευματοκίνητοι. Συχνά όμως το λησμονούμε και προσπαθούμε ν' αντιμετωπίσουμε προβλήματα θεολογικά και εκκλησιαστικά, δηλαδή προβλήματα ζωής και απώλειας πνευματικής, μόνο με τις δικές μας δυνάμεις. Αυτές οπωσδήποτε οφείλουμε να τις ενεργοποιούμε, αλλά δεν αρκούν για να φθάσουμε σε ορθό και δημιουργικό αποτέλεσμα, στην αλήθεια. Εδώ ακριβώς οι μεγάλοι Πατέρες έγιναν για τους αιώνες όλους και για μας δάσκαλοι. Μας έδειξαν ότι για να δημιουργήσουμε κάτι αληθινό, για ν' απαντήσουμε ορθά σ' ένα ζήτημα της εποχής μας πρέπει να δεχθούμε και να βιώσουμε ό,τι πριν από μας δημιούργησαν με τον φωτισμό του αγίου Πνεύματος οι θεολόγοι Πατέρες. Αυτός είναι ο λόγος που μελετάμε και αναλύουμε τους Πατέρες. Όντας πνευματοκίνητοι, ό,τι για την αλήθεια και τη σωτηρία του ανθρώπου είπαν και μας αφορά καί πρέπει ν' αποτελεί βάση και σημείο εκκινήσεως της δικής μας προσπάθειας. Με την ελπίδα ότι οι πατέρες των πέντε πρώτων αιώνων θ' αποβούν συνειδητά η βάση, από την οποία θα εκκινήσει η προσπάθεια μας για ν' απαντήσουμε στα πολλαπλά πνευματικά ερωτήματα της εποχής, παραδίδουμε τα παράντα κείμενα στους αδελφούς αναγνώστες.
(Από την παρουσίαση του εκδότη)

https://drive.google.com/file/d/1eQOXDrVMjEOQxhkJDLzbm4d8c7-EeUlT/view?usp=sharing

ΒΑΣΙΛΕΙΑΝΟΝ ΤΑΜΕΙΟΝ ΗΤΟΙ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ (ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ)

 



ΓΡΗΓΟΡΙΑΝΟΝ ΤΑΜΕΙΟΝ ΗΤΟΙ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ (ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ)

 



ΠΑΛΑΜΙΚΟΝ ΤΑΜΕΙΟΝ ΗΤΟΙ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ (ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ)

 



ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΚΟΝ ΤΑΜΕΙΟΝ ΗΤΟΙ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ (ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ)

 


"ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΗΠΤΙΚΩΝ" ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

 


... Οι "φιλοκαλικοί" πατέρες, τους οποίους ανθολόγησε ο μέγας άγιος των νεωτέρων χρόνων, ο Αγιορείτης Νικόδημος, ασχολούνται λιγότερο με θέματα πίστεως και περισσότερο και κυρίως με θέματα πνευματικής "θεωρίας", ασκητικά, ησυχαστικά, νηπτικά. Και απευθύνονται μεν κυρίως τα θέματα αυτά στους μοναχούς, αφορούν όμως και κάθε πιστό, που θέλει να μορφώσει μέσα του τον Χριστό και να φτάσει στην τελειότητα, "εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού" (Εφ. 4,13). Γι' αυτό οι νηπτικοί πατέρες της Φιλοκαλίας υπήρξαν πάντοτε το εντρύφημα και οι αυθεντικοί οδηγοί της πνευματικής ζωής για γενεές γενεών, και διέπλασαν το ήθος των θεουμένων, υποδεικνύοντάς τους τις πρακτικές μεθόδους και τους τρόπους με τους οποίους θα φτάσουν στην κάθαρση και στο φωτισμό και θα αξιωθούν να ατενίσουν το άκτιστο φως της θείας δόξας. ... (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

https://drive.google.com/drive/folders/1q4PDwj6GrAtEGJZVKGVgL2k2dFzTaLtc?usp=sharing

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΓΟΝΕΙΣ ΘΕΛΟΥΝ! ΣΙΔΕΡΗΣ ΝΙΚΟΣ

Το κείμενο αυτό είναι ταυτόχρονα επιστημονική μελέτη και εμπιστευτική επιστολή σε γονείς που σκέφτονται. Απευθύνεται σε συνήθεις γονείς, που μέσα σε συνήθεις οικογένειες ανατρέφουν τα συνήθη παιδιά. Και στην πορεία συναντούν δυσκολίες, απορίες, προβλήματα, ίσως και αδιέξοδα.


Όλο και συχνότερα, αυτοί οι συνήθεις γονείς θέτουν το ερώτημα: «Μήπως το παιδί χρειάζεται ψυχολόγο;».

Η εμπειρία και ο στοχασμός, ωστόσο, με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, κατά κανόνα, τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν! Αυτή η ανοιχτή επιστολή, λοιπόν, εξηγεί με τρόπο κατανοητό τι σημαίνει η σχέση γονιού-παιδιού, τι περιμένει το παιδί απ' τους γονείς του, πώς μπορεί να στέκεται ο γονιός στη θέση του και πως ν' αντιμετωπίζει τα προβλήματα που εκδηλώνονται με συμμετοχή του παιδιού. Παράλληλα εκθέτει τη θεμελιώδη λογική και συγκεκριμένες οδηγίες, που μπορούν να υποστηρίξουν την τέχνη του γονιού. Μια τέχνη βασισμένη σε δύο πράγματα που κάθε συνήθης γονιός μπορεί να προσφέρει στο παιδί του: αγάπη και κανόνες.

Ένα βιβλίο-κοινωνική παρέμβαση ως προς τη γονεϊκή λειτουργία, που διαβάστηκε, αγαπήθηκε και συζητήθηκε όσο λίγα, επανακυκλοφορεί σε νέα εμπλουτισμένη μορφή η οποία απαντά και στο αγωνιώδες ερώτημα: "Και τι κάνουμε τώρα που το θέμα έχει στραβώσει και το παιδί έχει ξεφύγει;" (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


https://mega.nz/file/krx22AqT#QOqOt7UOvu5WiYNPc-wm7ZzfC6d5Jw4J4mJFXlRAi2g

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ FONTANA DAVID

 




Πρόκειται για ένα εξαιρετικά περιεκτικό βιβλίο που εξετάζει το σύνολο των παραγόντων που ενέχονται στο διδακτικό έργο και απευθύνεται τόσο στον υποψήφιο δάσκαλο και καθηγητή όσο και στον εν ενεργεία εκπαιδευτικό, στον οποίο προσφέρει συμπληρωματικές γνώσεις και λύσεις. Παράλληλα όμως δίνει στους γονείς μια συνολική εικόνα των δυνατοτήτων και των προβλημάτων των παιδιών τους. Πιο αναλυτικά, ο συγγραφέας εξετάζει την ψυχολογία του παιδιού από τη γέννησή του ως την αποφοίτηση από το λύκειο, σε γνωστικό, συναισθηματικό, ηθικό και κοινωνικό επίπεδο, μελετώντας τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, την ανάπτυξη της νοημοσύνης, της δημιουργικότητας, των δεξιοτήτων και της ηθικής και κοινωνικής του υπόστασης και παράλληλα προτείνει κατευθύνσεις και λύσεις. (. . .) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ  ΒΙΒΛΙΟΥ)



https://mega.nz/file/NjAlnAxD#9gxnT33cjCIzEB1XNMtg7lK-QREHjH-5nHtuQBqeXmg


"Σύνταγμα των Θείων και ιερών κανόνων των τε Αγίων και πανεύφημων Αποστόλων και των ιερών οικουμενικών και τοπικών συνόδων και των κατά μέρος Αγίων Πατέρων" Ράλλης Γεώργιος Α., Ποτλής Μιχαήλ

 https://mega.nz/file/xjpDlATT#-LZHD10hSraw39SlnKm8Huhk4hhJRtlNd4v0h3Tov8E


https://mega.nz/file/06wREIzA#JwTUuzf9mfNp4cePDz-SgT1NpXcOe4ZXK2BT3BaBZdo


https://mega.nz/file/YvoVhKgT#kTn84I9y9Fgm7KlKOyNMKUzEwTpXWKAilt3Zrirwsnc


https://mega.nz/file/I2oDgSLY#sd__n7ACBtx8rsM4qEIE8NE_DYeDwfTz9xO_sJ55HC8


https://mega.nz/file/5ywjDKSA#oKCiwAy-RCrc-biWvoLOpq8WpA-xJadvrDb3JFCV3fE

"Πηδάλιον" ( Νικόδημος ο Αγιορείτης)



 Τo «Πηδάλιο» αποτελεί συλλογή κανόνων της Ορθόδοξης Εκκλησίας που εκπονήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τους λόγιους αγιορείτες μοναχούς Νικόδημο Αγιορείτη και Αγάπιο, σε δημώδη γλώσσα, και περιέχει παράθεση, ερμηνεία και «συμφωνία» των κανόνων των Αγίων Αποστόλων, των Οικουμενικών συνόδων, των τοπικών συνόδων και των Πατέρων της εκκλησίας, με σκοπό, όπως εξαγγέλλεται στο προοίμιο του βιβλίου, να ωφεληθούν οι χριστιανοί. Στις εκτεταμένες υποσημειώσεις, οι δύο μοναχοί ασχολούνται με πολλά σύγχρονά τους θέματα και συνήθειες, που κάποιες φορές υπερβαίνουν το κείμενο του κανόνα.

https://mega.nz/file/1ugVnaDT#jIK_AX4MzzieizwpNTsE607oXLBr8CHFYNJChYYTnrI


"Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΗΣ" ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΛΑΡΕΤΖΑΚΗ

 https://mega.nz/file/Q7ozHQAB#9ky2M7wXuLXYHvoNGl6z4GAemt3YJn-vhxnGVdVVBgE

ΛΕΞΙΚΟ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΟΣ I

 https://mega.nz/file/RiRzxCoQ#z_4J50-OXxnP2s_FbjwV68oSjgM7EXA_oQ56JX6C8vM

"ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΕΝ ΗΠΕΙΡΩ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΣΜΑΤΩΝ" ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ (ΕΠΙΜ.)

 https://mega.nz/file/ojJ1mYpT#nkpVohWtKPkwoTrxsKo0rbE6z0RF3gxgXjpqt1gFovI

260 ΔΗΜΩΔΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΣΜΑΤΑ

 https://mega.nz/file/N3pglBgB#UDBBecBfTO7XC3Hn_AZIHofYNFxJkBUjLgZP5JUOrcM

"Ο ΓΕΡΩΝ ΧΑΤΖΗ‐ΓΕΩΡΓΗΣ Ο ΑΘΩΝΙΤΗΣ" ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

 



ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ "ΛΟΓΟΙ"

 










"Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ Ο ΚΑΠΠΑΔΟΚΗΣ" ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

 



ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

 


https://mega.nz/file/VnoGSaSJ#UosWpBi1AJJzga5IGndoGITszeoOMrHi5rbSs80_DjM

ΑΓΙΟΡΕΙΤΑΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ

 






"ΑΣΚΗΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ" ΟΣΙΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΜΠΡΙΑΝΤΣΑΝΙΝΩΦ

 



https://mega.nz/file/sjAmRLKY#JFr9S2pDwO5zeQHimgaNjO3viK2xIdxCMnPnmqHNaG8

https://mega.nz/file/YnAylJqQ#9LCyjMVuh3t5UgAnZFqAYLUfXLMjabn2KG4Pd39RcPQ


"Η ΝΟΕΡΑ ΑΘΛΗΣΙΣ" ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΠΕΙΡΑΜΕΝΩΝ ΑΣΚΗΤΩΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΜΟΝΑΧΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ)

https://mega.nz/file/hzQ22RKB#tLYjtJYt4Aadq7OPYGKMFtLdSdsyTgtjf_ZdgE0pbL4

ΜΙΚΡΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΝΟΣ

 https://mega.nz/file/5rIBVCSK#MqhXgRnyOqua7l7KjmAGQPsvxPL6OeDwR7XZi1rfg7s

ΠΑΠΥΡΟΣ LAROUSSE (ΤΟ ΠΑΠΥΡΑΚΙ)

 https://mega.nz/folder/kvo1SYyB#OadZXQDwtEjX6QP61hIJhw

Κων. Α. Οικονόμου Το Κατά Μαρκον Ευαγγέλιον Υπόμνημα – σημειωσεις - Λεξικό

 




"Αγίων και Ηρώων θρόνος πέτρινος : Μοναστήρια της Ηπείρου" Πάνος Μπαΐλης

  




Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

 Η ορθόδοξη Εκκλησία διατήρησε ακέραιο έναν τεράστιο πλούτο τόσο στον χώρο του λειτουργικού βίου και της πατερικής σκέψης όσο και στον χώρο της εκκλησιαστικής τέχνης. Γνωρίζουμε ότι η προσκύνηση των εικόνων κατέχει μία πολύ σημαντική θέση κι αυτό διότι η εικόνα δεν είναι μία απλή απεικόνιση ούτε μια διακόσμηση, ούτε ακόμα μία εικονογράφηση της αγίας Γραφής. Είναι κάτι περισσότερο: ισότιμη του ευαγγελικού μηνύματος, είναι ένα λατρευτικό σκεύος που συμμετέχει ολόκληρο στην λειτουργική ζωή. Έτσι εξηγείται η σπουδαιότητα που η Εκκλησία Αποδίδει στην απεικόνιση, όχι σ' οποιαδήποτε αναπαράσταση, αλλά στην συγκεκριμένη απεικόνιση, την οποία σμίλεψε στο πέρασμα της ιστορίας της, κατά την πάλη της εναντίον της ειδωλολατρίας και των αιρέσεων, στην εικόνα που το τίμημά της ήταν το αίμα ενός μεγάλου αριθμού μαρτύρων και ομολογητών κατά την διάρκεια της εικονομαχικής περιόδου: στην ορθόδοξη εικόνα.

Στην εικόνα, η Εκκλησία δεν βλέπει μόνον μία μορφή ορθόδοξης διδασκαλίας, αλλά την καθολική έκφραση της Ορθοδοξίας, αυτή την ίδια την Ορθοδοξία. Επομένως δεν μπορούμε ούτε να καταλάβουμε, ούτε να εξηγήσουμε την εκκλησιαστική τέχνη έξω από την Εκκλησία και από την ζωή της. Η εικόνα, ιερή απεικόνιση, είναι μια εκδήλωση της Παράδοσης της Εκκλησίας, ισότιμη με την γραπτή και προφορική παράδοση. Η προσκύνηση των εικόνων του Χριστού, της Παρθένου, των αγγέλων και των αγίων είναι ένα δόγμα της χριστιανικής πίστεως πού διατυπώθηκε στην Έβδομη Οικουμενική Σύνοδο. Προέρχεται από το θεμελιώδες δόγμα της Εκκλησίας: της ομολογίας της ενανθρωπήσεως του Θεού. Η εικόνα του Θεανθρώπου είναι η μαρτυρία της πραγματικής σάρκωσης Του κι όχι μιας φανταστικής. Μήπως δεν είναι αλήθεια πως η εικόνα συχνά αποκαλείται "εικαστική θεολογία"; Αυτό το εκφράζει η Εκκλησία και στην λειτουργία της. Τα στιχηρά και οι κανόνες των εορτών διαφόρων εικόνων, όπως για παράδειγμα του Αγίου Μανδηλίου (16 Αυγούστου) και ιδιαίτερα η ακολουθία της Κυριακής της Ορθοδοξίας αποκαλύπτουν το νόημα της εικόνας σ' ολόκληρο το βάθος της. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πώς το περιεχόμενο και η σημασία της αποτελούν θεολογική μελέτη όμοια με την μελέτη της αγίας Γραφής. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)


https://mega.nz/file/F3x2DboR#F11k-4DfZLDJH7RRP61ZlLtnWtEKhNRSiHrttO4-IBs

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ του Χρήστου Γιανναρά

 




Η θρησκευτικότητα είναι φυσική ανάγκη του ανθρώπου - ανάγκη ορμέμφυτη, ενστικτώδης.
Ονομάζουμε φυσικές, ορμέμφυτες, ενστικτώδεις τις ανάγκες που δεν τις ελέγχει η λογική και η θέληση. Εμπεριέχονται, ως νομοτελειακές απαιτήσεις, στη λειτουργία της βιολογικής υπόστασης.
Η Ψυχολογία συνοψίζει σε δύο τις ορμές που καθορίζουν, με χαρακτήρα αναγκαιότητας, την ψυχοσωματική βιοδομή του ανθρώπου: Μιλάει για ορμή αυτοσυντήρησης και για ορμή διαιώνισης. Η θρησκευτικότητα τεκμαίρεται ως έκφανση της ορμής για αυτοσυντήρηση. Ανήκει στα αντανακλαστικά που αναπτύσσει η ανθρώπινη φύση (στις αυτοματικές, ακούσιες ψυχοσωματικές αντιδράσεις) προκειμένου να συντηρηθεί στην επιβίωση. [...] (Από την έκδοση)






adobe

https://get.adobe.com/reader/

djvu

http://djvu.com/

libre office

https://www.libreoffice.org/